Na co jest witamina C?
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, pełni bardzo ważną funkcję w naszym organizmie. Znana jest przede wszystkim z istotnego działania na odporność, ale nie tylko. Skutecznie uszczelnia naczynia krwionośne, a także obniża ciśnienie krwi. To tylko podstawowe właściwości tego związku, który ma prozdrowotne działanie. Na co jeszcze pomaga witamina C?
Jaką rolę pełni w organizmie witamina C?
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych. Jej właściwości znane i cenione są w medycynie od dawna. Stosowana jest również w kosmetyce. Po pierwsze wspiera odporność organizmu. Po drugie jest dobrym przeciwutleniaczem, co oznacza że zwalcza wolne rodniki, a także wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego. Pozostałe, istotne dla zdrowia właściwości to:
– regulacja procesów absorpcji drobnoustrojów przez leukocyty,
– stymulacja gojenia ran, a także hamowanie krwawienia dziąseł,
– uszczelnianie i wzmacnianie naczyń krwionośnych,
– opóźnianie procesów starzenia się skóry,
– zmniejszanie ciśnienia krwi i cholesterolu,
– synteza produkcji kolagenu.
Na czym polega działanie antyoksydacyjne? Obecność przeciwutleniaczy sprawia, że dochodzi do uszkodzenia DNA, przez co zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto witamina C uczestniczy w biosyntezie kolagenu, czyli białka znajdującego się w kościach, skórze, zębach, tkance łącznej, chrząstce czy rogówce oka. Ponadto witamina C uczestniczy w procesach metabolicznych, które odbywają się w naszym organizmie. Co to oznacza? Bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek, które są podstawowymi składnikami odżywczymi naszej diety. Ponadto uczestniczy w syntezie hemoglobiny, erytrocytów, a także wybranych hormonów. Odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu tkanki łącznej, która pełni rolę spoiny dla tkanek organizmu i przyspiesza transport składników między nimi. Pełni istotną rolę również w przypadku profilaktyki i leczeniu chorób układu sercowo- naczyniowego, ponieważ skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Co więcej, reguluje poziom glukozy we krwi, co może być istotną informacją dla wszystkich pacjentów cierpiących z powodu cukrzycy lub insulinooporności. Bierze także udział w syntezie i przemianie cholesterolu, obniżając tym samym poziom złego cholesterolu i zwiększając poziom dobrego. Zapobiega również jego odkładaniu się w ścianach naczyń krwionośnych. Wpływając na wzrost wytwarzania prostaglandynu, obniża ryzyko chorób serca i miażdżycy. Obniża także prawdopodobieństwo wystąpienia udaru. Niektóre badania wskazują na związek spożywania witaminy C z nowotworami. Wyniki niektórych z nich sugerują, że regularne włączanie do diety źródeł witaminy C chroni nas przed zachorowaniem na nowotwory. Dotyczy to przede wszystkim nowotworów jelita grubego, przełyku i żołądka. Kwas L-askorbinowy ma również działanie łagodzące, ponieważ zmniejsza efekty reakcji alergicznych. Jest również istotnym składnikiem diety wegan i wegetarian, ponieważ zwiększa biodostępność żelaza z produktów roślinnych. W ten sposób skutecznie zapobiega niedokrwistości. Jak widać, lista rzeczy, na które pomaga witamina C jest naprawdę długa.
Gdzie występuje witamina C?
Jeśli wiemy już, na co pomaga witamina C, warto również dowiedzieć się, w jakich produktach spożywczych występuje. Jej bogatym źródłem są przede wszystkim owoce i warzyw, w tym: dzika róża, czarna porzeczka, brukselka, czerwona papryka, brokuł, brukselka. Doskonałym źródłem kwasu askorbinowego jest także acerola, jagody camu camu. Informacje na temat dostępności witaminy C dotyczą świeżych owoców, a te są prawie nieosiągalne w Polsce. To jednak nie problem, ponieważ mamy do wyboru szeroki zakres produktów, które różnią obfitują w witaminę C, a ich dostępność jest duża w naszym kraju. Najlepiej wybierać je w sezonie. Najwięcej kwasu askorbinowego mają: truskawki, jeżyny, maliny, jabłka, szpinak, jarmuż, pomidory, kalarepa, ziemniaki. Z egzotycznych owoców będą to: ananas, kiwi, pomarańcze. Cennym źródłem witaminy C jest również aronia, które krzaki można posadzić we własnym ogrodzie. Ponadto niektóre przyprawy, w tym kardamon, a także słodkie daktyle.
Jakie są skutki i objawy niedoboru witaminy C?
Niedobór witaminy C może wywołać osłabienie naczyń włosowatych, a w konsekwencji niedokrwistość. Ponadto może prowadzić do rozwoju szkorbutu, astmy, a nawet zmian w kościach i chrząstkach. Jakie są najpopularniejsze objawy niedoboru kwasu askorbinowego? Przede wszystkim ogólne osłabienie organizmu i męczliwość. Pojawia się również zmniejszony apetyt, infekcje i zapalenie błony śluzowej, bóle mięśni i stawów. Mogą pojawić się również trudności w gojeniu ran, tendencja do występowania siniaków czy krwawienie dziąseł. Większość z nich ma swoje podłoże właśnie w osłabieniu naczyń krwionośnych.
Podsumowując, witamina C jest znana ze swoich właściwości prozdrowotnych i leczniczych, dlatego wykorzystywana jest w wielu lekach i suplementach. Zarówno w formie ogólnoustrojowej, jak i zewnętrznej. Ma również swoje zastosowanie w kosmetyce.