Ekspresy do kawy to uczynni asystenci

Ekspresy do kawy to uczynni asystenci

Bogaty aromat gorącej kawy budzi rano domowników, dodając im energii na cały dzień. Aby nie spędzać dużo czasu na jej przygotowaniu, łatwiej jest skorzystać z niezastąpionego pomocnika tzn. ekspresu do kawy. Wachlarz takiego sprzętu jest ogromny: przelewowy, automatyczny, ciśnieniowy i na kapsułki. Ekspresy do kawy różnią się zasadą działania, funkcjonalnością, a nawet smakiem gotowego napoju. Przed zakupem warto poznać istniejącą typologię urządzeń do parzenia kawy to znaczy: rodzaje ekspresów do kawy, ich cechy, zasady działania i zalety.

Ekspres do kawy przelewowy

Ekspres przelewowy od 200 lat jest niezawodnym i bezproblemowym urządzeniem do parzenia kawy. Potrafi je obsłużyć każda osoba a ich cena nie zrujnuje budżetu rodzinnego. Dlatego nikogo nie dziwi ogólnoświatowa popularność urządzenia. Zasada działania jest prosta. Po podłączeniu ekspresu do sieci woda nagrzewa się i przepływa rurką do filtra, przesącza się przez zmieloną kawę. Powolne natężenie przepływu kropelek przez kawę zapewnia dobrą ekstrakcję.  

Przelewowy ekspres do kawy przygotowuje tylko jeden rodzaj napoju, jego smak i moc zależy od proporcji wody i kawy mielonej. Ekspresy przelewowe mogą być wyposażone w trwały filtr wielokrotnego użytku, który będzie wymagał czyszczenia za każdym razem po zaparzeniu. Inną opcją konfiguracji są filtry jednorazowe, można je od razu wyrzucić, ale trzeba kupić nowe. Urządzenia takie cechuje proste sterowanie, stabilna jakość kawy, duży asortyment rozmiarów, kształtów, objętości. Wybierając model przelewowego ekspresu do kawy warto zwrócić uwagę między innymi na takie marki jak: Severin z młynkiem, Bosch TKA, Scarlett.

Sprawdź również:

Ekspresy do kawy na kapsułki

Kapsułka to jednorazowa, pakowana pojedynczo porcja kawy. Niektórzy producenci znaleźli proste rozwiązanie technologiczne, stanowi to wyjmowany filtr do kapsułek w konwencjonalnych modelach ekspresów do kawy na parę. W filtrze umieszcza się kapsułkę, do zbiornika wlewa się wodę. Gorąca woda przepływa przez opakowanie z kawą. Następnie zużyta kapsuła jest usuwana. Gotowa kawa okazuje się pachnąca, ale nie należy spodziewać się po niej pianki, jak w przypadku espresso, ponieważ wszystkie ekspresy do kawy na kapsułki są typu parowego z niskim ciśnieniem.

Każda kapsułka jest dobrze zapakowana, dzięki czemu kawa długo zachowuje świeżość i aromat. Ekspres do kawy na kapsułki to łatwość obsługi, stała, jakość gotowego napoju, kapsułki są dostępne w sprzedaży w różnych smakach. Zamknięte opakowanie kapsułek zapewnia świeżość zawartości. Ekspresy  pierwotnie zostały stworzone przez jednego z producentów kawy w celach promocyjnych, ale pomysł marketingowy okazał się mieć duży potencjał. Obecnie ekspresy do kawy na kapsułki są produkowane przez wiele dużych marek np.: Tchibo Cafissimo Pure, Saeco Tchibo, Krups KP 100B . 

Automatyczne ekspresy do kawy

Automatyczne ekspresy do kawy odciążają człowieka od nie zawsze przyjemnych obowiązków, takich jak mielenie, dozowanie i zaparzanie kawy, wszystko to robi sam ekspres, wystarczy go zaprogramować na żądany tryb. Prawie cały proces parzenia kawy w automatycznym ekspresie jest pod kontrolą człowieka i stopnia zmielenia ziaren oraz temperatury wody i wielkości porcji. Automatyczne ekspresy do kawy podbiły świat swoją wydajnością i designem, jak wiadomo, do dobrego, bardzo łatwo się przyzwyczaić, a to określenie jest idealne w tym przypadku.  

Jak miło jest zadowolić gości, którzy przyjechali na aromatyczną filiżanką świeżo zaparzonej kawy, nie każąc im czekać, aż ta kawa zostanie przygotowana tradycyjną, wymagającą dużo czasu metodą. I oczywiście należy zaznaczyć, że pojawienie się tych niezastąpionych asystentów współczesnych smakoszy kawy to arcydzieło sprzętu AGD, które nie tylko z powodzeniem wkomponuje się w każde wnętrze, ale w niektórych przypadkach może nawet stać się jego ozdobą. Wiele firm produkuje ten asortyment np.: Delonghi Primadonna S Ecam, Saeco Aulika Top High Speed.

Ekspres ciśnieniowy do kawy  

Ekspres ciśnieniowy do kawy to doskonały asystent podczas parzenia pachnącego i gorącego napoju ze zmielonych ziaren kawowca. Efektem działania urządzenia jest aromatyczna kawa o niezwykłych cechach smakowych. A jest to osiągane dzięki działaniu wysokiego ciśnienia wody, zadaniem, której jest wypłukanie z kawy najbardziej wartościowych substancji. W takich urządzeniach wykorzystana jest pompa powodująca odpowiednie ciśnienie do uzyskania espresso.

Każdy może wybrać model odpowiedni do swoich potrzeb, można zakupić automatyczny lub manualny ekspres ciśnieniowy. Czym się różnią? W pierwszym przypadku użytkownik nie musi wykonywać żadnych czynności, ekspres radzi sobie sam. W drugim stosowane są specjalne filtry z sitkami, to tam wkładana jest kawa mielona (dobrze ubita). Oczywiście można wsypać kawę ziarnistą a urządzenie wykona po kolei wszystkie czynności. Wielu producent wprowadza na rynek ekspresy ciśnieniowe do kawy, często wybierane są: ekspres ciśnieniowy Delonghi Ecamm, Saeco Incanto, Melitta Caffeo Varianza. Znając zasadę działania ekspresu do kawy, użytkownikowi łatwiej jest zdecydować, jakiego modelu potrzebuje.